Vaše zkušenosti s hledáním práce ve Vídni


By Anonym - Posted on 06 Červenec 2009

Ahoj,
jsem ve Vidni a zacinam si hledat praci. Porad mi neni moc jasne, jak to presne funguje s tim vizem, tak bych chtela poprosit ty, co uz s tim maji zkusenosti o rady a tipy. Muzu treba odpovidat na inzeraty v novinach a na netu? A pokud se postesti a budu pozvana k pohovoru, ma se clovek zminovat o tom, ze nema povoleni a nebo to zamestnavatele vseobecne vi? Diky moc za informace.
Anna

Tagy

Prosím vás...chtěl bych najít práci ve Vídni, ale nevím jak...mělo by to být asi přes agentturu pč neumím na tolik dobře Německy abych si to s rodilým Němcem dokázal zařídit..Nevíte kam se mám obrátit??Nebo mi poradte nějaké internetové stránky..Děkuji moc
Když tak pište na alanevrla@seznam.cz

Nejjistejší způsob jak dostat práci ve Vídni, je stát se špičkovým odborníkem, k tomu přidat perfektní znalost alespoň dvou světových jazyků, stáže na různých světových univerztách a pak je cesta celkem otevřená, včetně získání pracovního povolení.

Pro "průměrné" lidi je to tu těžké, Martina nedávno psala, že její kamarád co má rodiče Čechy, ale sám má rakouské občanství odešel pracovat do Čech, že tam práci na rozdíl od Vídně sehnal a to jako Rakušák nepotřebuje pracovní povolení, které je tu pro většinu Čechů kámen úrazu.

Dasty

PS: nebo to chce mít prostě štěstí: pár kamarádů dostalo práci + pracovní povolení prostě proto, že byli ve správnou dobou na správném místě.

Tak necely mesic po zalozeni teto konverzace a usilovnem hledani prace se mi to podarilo! Minuly tyden pozvani na pohovor a vcera telefonat, ze si me vybrali a zaridi mi pracovni povoleni! Je to sice jen internship job na 6 mesicu, ale dilci uspech v me nove kariere v Rakousku. Diky vsem moc za rady a tipy, dam vam za cas vedet, jak se mi v nove praci dari:))))
Anna

Tak to jsem zvědavá, jestli se jim to podaří vyřídit. To že by Tě chtěli ještě neznamená výhru. Ale držím Ti palce. I kvůli sobě - beztak mě brzo vyhoděj a pak budu hledat taky, tak bych aspoň věděla, že to jde. :D Jana

Jani, prosim te, nebud takovy pesimista! Kdyz se mi podarilo presvedcit jednoho zamestnavatele, tak i kdyby to nevyslo, tak to vyjde priste! Tobe drzim palce, aby Te nevyhodili, protoze jak vsichni dobre vime, hledani prace je otrava:)))) Hlavu vzhuru a myslet pozitivne:)))
Anna

Anni, já jsem ta co tu psala, že ačkoliv o ni zaměstnavatel měl enormní zájem, povolení nedostal, tak proto... A toho padáka si už vyloženě přeju, pač už to tam nemůžu vydržet! Ale jak jsem už psala, doufám, že Ti to vyjde. :) Jana

No tak diky za podporu, ale nakonec jsi mela pravdu. Zamestnavatel povoleni nedostal, ze pry na internship se povoleni ani sehnat neda. Tak jsem si vyslechla asi 5ti minutovy monolog jak moc by me chteli a ze jsem ta nej pro ten job, ale ze to povoleni se proste sehnat neda. Tak k cemu mi potom takova chvala je. Nezbyva, nez se zase vrhnout stremhlav do viru pracovnich nabidek a prat se o misto na slunci!
Anna

Anni, jedem v tom spolu! Dnes mě vyrazili, zejtra už nemám chodit. :)))

Tak držím pěsti!

Jana

Ph.D studium je doktorantské studium - Sovětská varianta se jmenovala Kandidát věd a měla zkratku CSc.

Ještě jednou variantou jak se dobře chytit v Rakousku je Ph.D. studium - je to docela rozumně placené a člověk ještě získá titul, který téměř určitě zajistí pozdější udělení pracovního povolení a získání dobrého pracovního mista.

Dasty

Dobry den Dasty,

dekuji za Vase prispevky. Shanim praci v Rakousku, ale nemuzu nic sehnat. Uz jsem odeslala asi 50 zadosti a nic. Premyslim, jak prolomit barieru... Tak zvazuji Ph.D. studium. Chtela jsem se zeptat, jak probiha cely proces od vyberu univerzity ci VS, zaslani prihlasky ke studiu az po pripadne prijeti atd. Mam vystudovane hotelnictvi na VS a jeste nemcinu.

Dekuji.

Bohužel, tyto informace se liší škola od školy a o oboru hotelnictví nemám vůbec ponětí.

Dasty

Dekuji. Ja uz jsem zacala neco hledat, ale nekdy pozadavky jsou tak odlisne...Viden mi nepripada jeste tak strasne byrokraticka v pozadavcich jako provencni univerzity. Ve Styrsku uznavaji pouze preklady od rakouskych soudnich prekladatelu...

 uz mam na to sanony, abych z toho nezcvokla. Asi se pokusim o Sozialwissenschaftene. S tim hotelnictvim nic moc, lecebne lazenstvi, do toho se mi moc nechce.

Muzu se zeptat, kolik hodin ucis na univerzite ? Vsude ted pisou, ze prijeti jeste neznamena ziskat misto asistenta na uni.

J.

Ahoj,

Špatně jsi mě pochopila já si doktorant nědělám, jen znám někoho, kdo si ho dělá a ona vůbec neučí, ona dostává peníze za práci v laboratoři pro institut, kde pracuje normálně 40 hodin týdně a náplň její práce, je dělat experimenty, publikovat články, číst jiné články a taky sepsat Ph.D. práci. V biologicko chemických oborech je to zřejmě úplně jinak než v humanitních/ekonomických oborech.

Dasty

Na to bych si nejdriv musela dodelat Master, jinak by me do Ph.D. asi nevzali:( A co myslis tim, ze je to placene? Jako stipendium, nebo te rovnou zamestna univerzita? Diky za tip:)
A.

No master je potřeba - jestli dostáváš peníze formou výplaty nebo stipendia je celkem jedno, to záleží podle mě na oboru.

Pro představu třeba v biologii to vychází tak, že za měsíc skromný člověk poplatí pokoj ve WG, normální výdaje na život jako jídlo, oblečení, metro, kino, jeden dva víkendy v horách a ještě ušetří tak 200 euro, když zbytečně nerozhazuje.

Dasty

Jsi klíčová síla? Máš vysokou školu? Jestli ne, tak bych se tady ani nepokoušela něco hledat.

V listopadu 2007 jsem tu taky na vlastní pěst strávila měsíc a hledala práci. Mám gymnázium a studovala jsem vysokou školu v ČR. Nemožné.

Vrátila jsem se tedy do ČR a rok pracovala v jedné české pobočce jedné rakouské firmy. Dala jsem jim pak nůž na krk, že buďto mě vezmou do Vídně, nebo odejdu. Ta firma měla o mě opravdu velký zájem, přesto povolení nedostala! Musela zažádat mateřská firma této firmy, která tam má známýho. Bez známýho bych nedostala nic.

Otázkou je, snažila by se ta firma tolik, kdybych pro ně už rok nepracovala a přišla k nim jako neznámá slečna z ČR? Ani omylem.

Navíc teď je krize, věčně v rádiu poslouchám, jak mladí Rakušáci nemůžou sehnat práci. Teď dostat povolení, to by musel být zázrak.

Asi jsem Tě moc nepotěšila, ale tak to prostě je, možná by bylo lepší tu neztrácet čas. Pokud tedy nechceš hlídat děti, nebo dělat pečovatelku, tam by se třeba něco našlo.

Klicove sily nemali problem ziskat pracovne povolenie ani pocas krizy. Dostal som pracovne povolenie od 1/9/2009 (predtym som rok pracoval pre inu firmu vo Viedni a vsetkych nas koli krize prepustili), ale vykaslal som sa na to a dal hned vypoved lebo ta firma za to nestala a vratil sa do Prahy.

Souhlasím s pisatelkou a nedoporučuji nikomu to tady do května 2011 zkoušet.
Jako příklad uvádím,že tu dělají blázni na živnost operátora pro Orange za 8,5 euro na hodinu, protože nemohou dostat pracovní povolení. Musí umět perfektně německy a mít vlastní počítač s netovým připojením????Je tu obrovský tlak na snižování mezd.
Raději pracovníka vyhodí, jen aby mohli snížit plat.

Cetla, ale neni z toho jasne, jak teda postupovat uplne od zacatku. Byla jsem na uradu prace a tam mi rekli, ze musim chodit po firmach a predstavovat se tak dlouho, dokud mi nekdo nebude ochotny nabidnout praci a zprostredkovat vizum. To mi pripada trochu postavene na hlavu. Proto me zajima, jestli teda muzu normalne prochazet inzeraty a odpovidat na ne. Jeste jsem nekde slysela, ze pry musi zamestnavatel nejdriv prokazat, ze na rakouskem trhu neni zadny vhodny uchazec o zamestnani nez pozici muze nabidnout me. Co je na tom pravdy?

Nejvíce o tom budeš vědět z www.slovaci.at, kde se to mockrát rozebíralo. Jen na zkrácení:

1.obor-profese,kterou chceš dělat musí být otevřená pro cizince z nových zemí EU.
2.Ty sama si musíš najít zaměstnavatele v Rakousku, který ti vyřídí pracovní povolení.
Ten musí prokázat, že chce zrovna tebe a nemůže vzít nikoho ze seznamu na prácáku, ve Vídni minimální šance.
3.Firma za tebe musí zaplatit poplatek a udělat spoustu papírování, kterému se raději vyhne. Proč platit,že?
4.Když u firmy vydržíš rok,pak můžeš jít k jiné firmě.Do té doby máš smůlu,protože pracovní povolení je vázáno jen na tu první firmu. Z toho plyne tady až otrokářské chování zaměstnavatelů, kteří tě mají rok v hrsti. Je to tady zakořeněné z dob feudalismu a nacismu.
5.Pokud tedy nemáš pracovní povolení, tak tě žádná pracovní agentura v Rakousku ani nezaregistruje. Totéž na AMS - pracovním úřadě.
6.Všichni tady doporučují živnost, já ne. Znám spoustu nešťastných lidí,kteří se tak zadlužili vůči Rakousku. Pokud neumíš výborně jazyk a nemáš kapitál aspoň na rok...

Hodně štěstí přeje
Rokytles

Pekny prispevok, na internete toho moc o Viedni nie je az tak vela preto ak by niekto mal zaujem rozsirit si obzory, doporucujem nasledovny clanok Praca a zivot vo Viedni

Diky moc, uz to dava vetsi smysl. Zacala jsem s rozesilanim zivotopisu, tak uvidime, ale komentare teda nezni moc optimisticky. Mate treba nekdo zkusenosti s praci za hranicema ( jako Breclav, Bratislava)? Ja vim, ze to zni krkolome, ale jsem tu s pritelem a ve Vidni chceme zustat. Na Slovensku snad zadne povoleni nepotrebujeme:)
Jeste jedna otazka do placu: Pokud bych tu zacala studovat, mam potom jakozto studentka urcite pracovni povoleni ( na castacny uvazek?)

Dekuju

Pokud bys tu začala studovat, tak jsou i nějaká povolení pro studenty, která jsou o vela jednodušší na získání. Kamarádka studentka dělá třeba recepční, což je nekvalifikovaná práce na kterou se pracovní povolení shání asi těžko. Na tyhle detaily zkus prostudovat server www.slovaci.at - řešilo se to tam snad tisíckrát.

Dasty

Ps: V Breclavy nebo Bratislavě pracovní povolení samozřejmě nepotřebuješ :))
Pss: pokud přítel ma legální práci nebo je dokonce rakušák, tak to by mohlo taky nějak pomoci.

Ahoj,

Díky za komentář. Pokusil jsem se tu stránku o shánění práce rozšířit aby to bylo lépe pochopitelné. Pokud máš ještě nějaké nejasnosti, tak se zeptej ať to vypiluju do podoby, kdy to pochopí skoro každý.

Dasty

Ahoj, moje zkusenost je takova, nasla jsem si praci....byla to prace barmanky a zamestnavatel zadal o pracovni povoleni. Trvalo to asi 4 tydny nez odpovedeli. Odpoved- pozice osazena. Pry maji na kazdou pozici urcity pocet mist na ktera udeluji prac. povoleni. Samozrejmne pokud jsi na neco specializovana tak neni problem! Mam pocit ze ale v momentalni zvysene nezamestnanosti ani prac. povoleni vydavat nebudou...ale to je jen moje domnenka. Ja jsem tady od zari a zatim se ucim jen nemecky.
Byt tebou tak odpovidam na inzeraty a chodim na pohovory. Pri pohovoru se te zeptaji jestli mas prac. povoleni a kdyz o tebe budou mit opravdu zajem, budou se snazit ti ho vyridit. Jinak jestli dostanes prac. povoleni, musis byt v te same pozici nejmin rok a po roce ziskas jakoby vseobecny prac. povoleni (muzes delat i jinou praci)
Tak preju hodne stesti!

Problemem je pracovni povoleni. Na pohovoru se te na nej budou ptat. Ja osobne bych do rakoska bez toho nejezdil.
Vetsinou o pracovni povoleni zada potencionalni zamestnavatel na uradu prace a tam take plati to pravidlo co zminujes, dale je to limitovanym poctem povoleni v urcitem landu a pod. - ale co ja vim tak je to temer nulova sance.
Jsou pripady kdy proste mas "vysokou" kvalifikaci (to jsou specialiste na urcity obor, odbornici a pod.) a v takovem pripade je to vybaveho "pozitivne" - uz duvodu ze te ten pot. zamestnavalet proste potrebuje.
Myslim si ze vetsina remeslniku tu pracuje na zivnostensky list z domova.
Zkus pockat jestli neprispeje jeste nekdo jiny, nekdo kdo se pohybuje v cz/sk komunite a muze poradit.