Situace po květnu 2011

By Anonym - Posted on 21 Prosinec 2010

Dobrý den,
sháním brigádu na léto 2011 a v minulých diskuzích jsem se dočetla, že od května by měl už být pracovní trh otevřen i České republice. Co to pro Čechy bude v praxi znamenat? A prosím o odpověď někoho z Vídně, nakolik je reálné sehnat možnost brigády jako číšník popřípadě nějakou práci bez "speciálních" znalostí. Jako absolventka gympu se znalostí angličtiny a němčiny bych si pouze ráda zkrátila 3 měsíční čekání na VŠ. Předem moc děkuji za odpověď.

Tagy

Ahoj,

Budou před tebou stát tři překážky:

1) Po uvolnění pracovního trhu v květnu 2011, budeš mít stejná práva jako třeba Němka nebo Ital. To znamená nepotřebuješ pracovní povolení, ... Samozřejmě s tím bude spojena nějaká extra administrativa, že jsi cizinka, ale mělo by to být relativně snadno zvládnutelné - jak pro tebe, tak pro zaměstnavatele. Zvažuje se nový zákon, který bude přikazovat že cizinici musejí být placeni minimálně tak dobře jako Rakušáci.

2) Je o práci číšníka zájem - tady bych, řekl že ano. Celkem často je vidět na restauracích nápis "suche nette KellnerIn". Otázkou je jestli nehledají spíše někoho na trvalo.

3) Předsudky - všeobecně tu nejsme moc v lásce, takže bych se spíše poohlížel po podnicích provozovaných nerakušáky - někteří lidé by mohli vyprávět.

Suma sumarum, jako se vším v životě - závisí na vytrvalosti, štěstí, ... Osobně bych ti dal šanci 50 na 50.

Šťasné a veselé,
Dasty

Vážený pane Dasty já žiji ve Vídni,jsem češka a to že píšeš,že nás tady nemají rádi není pravda.Já jsem se s tím ještě nesetkala,ba naopak mají nás tu radši než Slováky Poláky a pod.Nevím proč šíříš takové řeči.Nebo tady snad žiješ,že máš takové skutečnosti????????Práci tady slečna sežene a moc práce jí to jako servírce nedá...nejdřív si ověř fakta a pak podávej informace veřejnosti.Posíláš ji chuderu do restaurací cizinců ne rakušáků a tito jsou mnohem horší u Turků nebo Jugošů jako cizinka může skončit jako nějaká ku....

Ahoj Anonym,

Je pravdou, ze vytah, ktery jsem pro slecnu udelal se zaklada predevsim na informacich drive diskutovanych na tomto foru. Osobne zadnou zkusenost se shanenim prace ve Videnskych restauracich nemam.

Dekuji Vam za reakci, neb pozitivnich prispevku na toto tema je tu malo a kazda vlastovka, ze se situace lepsi je jen dobra.

Jeste lepsi by bylo, jestli muzete slecne doporucit konkretni podnik, se kterym mate osobni zkusenost, aby se tam o praci zkusila uchazet.

Dasty

Moc děkuji za odpověď.
Ještě jestli se můžu zeptat, moc by mi pomohl nějaký konkrétní typ na podnik, ve kterém se přímo ptát, popřípadě poslat mail. Přeci jen je ve Vídni nepočet různých barů a restaurací a já bohužel nějak nemám přehled, zda si vůbec můžu dovolit se jako "nakvalifikovaná" o danou práci.
Jinak krásné prožití vánočních svátků s Beeren punschem:)

Konkrétní podnik ti bohužel tedkon nikdo neřekne, neb ty tu práci budeš shánět nejdřív za půl roku.

Jinak ucházet se musíš zkusit vždycky, kdy to bude mít nějakou rozumnou šanci, neb to budeš muset zkusit fakt hodnekrat, než ti něco vyjde.

Dasty